Welke dagen post

Op welke dagen wordt er post bezorgd

mei 22, 2017

by — Posted in Logistiek

Sinds 1 januari 2014 mag de post in vijf in plaats van zes dagen bezorgen. De zesde dag wordt alleen nog benut voor pakketten, omdat de laatste tijd online aankopen erg populair zijn. Men kan voor brieven nog wel kiezen voor de zesde dag, maar dan moet men de post laten bezorgen via een koeriersdienst. De dagen zijn met ingang van 2014 gewijzigd door de toenmalig kabinet.

Wilt u dus uw post toch op maandag laten bezorgen, of wilt u gewoon dat een brief snel bezorgd wordt, dan kunt u beter een koeriersdienst inschakelen. Die kan uw spoedbezorging zelfs binnen 45 minuten ophalen!

Pakketpost op maandag

De maandagbezorging van pakketten wordt daarentegen uitgebreid. De logistiek dienstverlener draait daarvoor permanente zondagsdiensten in drie depots. De pilot met grote klanten krijgt daarmee een vervolg. Deze grote webwinkels sloten eerder een overeenkomst voor een extra bezorgronde, waardoor zij pakketten op maandag bij de klant kunnen krijgen. Voorlopig maken vooral grote spelers gebruik van de dienst, omdat zij over voldoende volume beschikking om de extra kosten terug te verdienen. Door de toename van online bestellingen wordt het voor webwinkeliers belangrijk om weekendbestellingen zo snel mogelijk bij de klant te krijgen.

Bezorging van dinsdag tot en met zaterdag

Op maandag worden de minste kaarten en brieven bezorgd. Een postbode hoeft alleen op dinsdag tot en met zaterdag de post te bezorgen. Uit onafhankelijk onderzoek van onderzoeksbureau Intomart GFK blijkt dat 83% van de bevolking geen moeite heeft met minder bezorgdagen. Destijds is er een koeriersbedrijf aangewezen als verlener van de zogeheten ‘universele postdienst’ (UPD). Daarmee garandeert de overheid dat burgers en kleine zakelijke gebruikers post kunnen verzenden en ontvangen.

Toch zal het voorkomen dat u andere wensen heeft met betrekking tot het bezorgen van uw post, vooral als het om businesspost gaat. Een koeriersbedrijf heeft de logistieke mogelijkheden om aan te sluiten aan uw wensen.

Beperken tariefstijgingen

PostbezorgingEerder werd bekend dat de postzegelprijs mag stijgen en dat in de toekomst meer maatregelen moeten worden genomen om de kosten verder te drukken. Hiermee kunnen verdere tariefstijgingen zoveel mogelijk worden beperkt. Deze maatregelen worden uitgewerkt in een toekomstvisie op de postmarkt, die minister Kamp in mei naar de Tweede Kamer zal sturen.

Maar er is een koeriersbedrijf dat tarieven hanteert, die afhankelijk zijn van de wensen die u hebt. Wilt u dat uw post zeer snel bezorgd wordt? Dan hanteert de koerier uiteraard het hoogste tarief. Is een snelle bezorging niet zo belangrijk, en kunt u de post voor langere tijd inplannen? Dan kan het koeriersbedrijf uw post meesturen met zijn reguliere postritten, en betaalt u het laagste tarief. Zo wordt altijd het voor u voordeligste tarief berekend bij deze koeriersdienst.